5 1 5

CASA MONTAÑES

San Cristóbal de La Laguna
- Arquitectura Civil y Doméstica. Anterior al S.XX -
Fastighet belägen på Calle San Agust nn 16, byggdes 1746 av sergeantens major för att rida Francisco Gabriel Monta del Castillo y Machado, på tomten som köpts av Jos Costero Mugarrieta och bröder för 2500 pesos.

Don Francisco Gabriel Monta del Castillo Machado, ärvde från sina föräldrar borgmästaren i hans hus och beskydd av klostret Los Silos till vilka förbindelserna som upprättades av hans mödrarbröder Don Fernando Llanos del Castillo (presbyter) anslöt sig 1700 och av Don Antonio Llanos de Chaves 1734.

Utförandet av detta arbete var ganska snabbt eftersom nämnda tomt köptes den 18 januari 1746, och den 5 maj samma år bad ägaren stadshuset om en licens för att placera sitt vapensköld på fasaden. 1747 är huset helt färdig, dess värde beräknas till 8000 pesos. Med tanke på exekveringshastigheten tros det att vissa delar av det gamla kusthuset användes.

Inom rollen som kanariska efternamn finns Monta, av kastilianskt ursprung, vars adel krediteras i Santiago-ordningen. Monterna var Regidores på Teneriffa 1675 och beskyddare av klostret San Bernardo i Los Silos.

Sedan huset delvis rehabiliterades 1986 är det huvudkontoret för det rådgivande rådet för Kanarieöarna, som slutfördes under ledning av arkitekten Sebasti n Matias Delgado Campos 1994.Casa Montañes

GERM N DE ARMAS, Adri n : Gu a de La Laguna 1986. Sida 49.

CIORANESCU, Alejandro : La Laguna, historisk och monumental guide 1965. Sida 154.

MART N RODRIGUEZ, Gabriel : Canary Island Architecture 1978. Sida 247-248.

DARIAS PRINCIPE, Alberto : Arkitektur och arkitekter på västra Kanarieöarna , 1874-1931 1985. Sida 74.

SORIANO OCH BEN TEZ DE LUGO, ALFONSO : Laguneras hus och familjer. Linjerna och palatserna i Nava-Grim och Salazar de Fr as. Sida 13-137. 2007


Huset har tre våningar med mezzanin: täckning mycket upprepad i La Laguna med uthulda hål, familjesköld i mitten som verkar prydd med böjda ark och två ändar i ändarna; på sidorna finns två fönster av rejeria som motsvarar mezzaninen. De övre fönstren är av guillotintyp, dekorerade med goda lager. Denna byggnad toppas med överlappningen av en kakelavsats till en stenhylla.

På båda sidor av dörren, i dess inre del, finns två stenurinaler fästa vid väggen. Uteplatsen är fyrkantig, vars centrum är en stenbrunn. Huset presenterar ett fantastiskt verk i trä i alla dess växter, bland vilka dräneringen är zoomrik. Trappan presenterar en första sektion i sten och fortsatte sedan i trä.

För närvarande är denna byggnad huvudkontor för det rådgivande rådet för Kanarieöarna.Casa Montañes

Den första medlemmen av Monta-familjen som anländer till Teneriffa är Juan Ram rez från bergen i Toledo, gift med Beatriz Garc a D niz och bosätter sig i La Orotava under första hälften av 1500-talet.

Att ta detta som den första generationen, tillhör den karaktär som intresserar oss för den aktuella byggnaden till den sjunde, varav de två första är kopplade till La Orotava, de nästa två (båda i den kvinnliga linjen) till San Juan de La Rambla, och de andra två till Los Silos vars kloster av cisterciensiska nunnor (Bernardas) i San Sebasti n grundade Sebasti n P rez Enr quez, make till Luisa Francisca Monta som höll raden efter arv i den fjärde generationen, och varav de var beskyddare. Efternamnet Monta s visas inte förrän den tredje generationen, och detta på andra plats som passerar redan i den sjätte till den första.


1985 förvärvades huset av den autonoma gemenskapen på Kanarieöarna för att lokalisera huvudkontoret för det rådgivande rådet för Kanarieöarna, då byggnaden befann sig i en mycket dålig bevaringstillstånd.

Rehabiliteringsarbetet inleddes 1985 och utvecklades i faser. Det första, med hänvisning till det tidigare området i gården, började 1985 och slutade med invigningen den 9 juni 1988, medan det andra motsvarande baksidan av fastigheten slutade den 17 mars 1994.

Vikten av byggnaden katalogiserad med dess historiskt-konstnärliga intresse kräver att införandet av alla nya element på något sätt tvingas av dess nya användning, vägas noggrant av den valfria ledningen, och förtjänar särskild uppmärksamhet för att möjliggöra dess perfekt integration i uppsättningen.


Descripción Documento Descargar Documento
Ficha informativa del PEPRI
Ficha informativa del PGOU


5
   Valorar/Comentar
Valoración

5

Comentario Creo que estas páginas aportan información e imágenes de gran calidad. Probablemente no se pueda encontrar todo lo aquí expuesto en un sólo sitio.
Autor

Anónimo