CASA BORGES-ESTÉVANEZ

San Cristóbal de La Laguna
- Arquitectura Civil y Doméstica. Anterior al S.XX -
Borges-Est vanez House byggdes mellan 1733 och 1735 av en medlem av Meade-familjen, en strålande avstamning av irländsk härkomst, en av vars mest framstående medlemmar var Jos Murphy och Meade1. Denna framstående politiska tinerfe eller fick huvudstaden i Archipi sjön för Santa Cruz de Tenerife, var tvungen att tillbringa långa perioder i detta land bosättning.

Men det kommer att vara hans brorsonar, Nicol och Patricio Est vanez Murphy, två av de mest framstående politiska och kulturella personligheterna i den lokala och nationella scenen under det nittonde och tidiga tjugonde århundradet, som har ett större band med huset. Den största av dem u2014Nicol s Est vanez Murphy u2014 var en karriärsoldat som tjänade i Afrika, Puerto Rico och Kuba. Övertygad republikan blev han krigsminister under några månader av 1873. Med klostrestaurationen gick han i exil i olika delar av Europa och Amerika för att återvända till Madrid i slutet av 1800-talet och fortsätta sin politiska karriär som republikansk suppleant. Han dog i Paris 1914 medan han tjänade den franska regeringen i de första stadierna av första världskriget.

Hans biografi är nästan roman och bland de mörkaste händelserna av samma figur hans påstådda deltagande i den anarkistiska attacken mot Alfonso ...Casa Borges-Estévanez

CITY COUNCIL OF SAN CRIST BAL DE LA LAGUNA (2006) PGO Slutgodkännande oktober 2004. [Online] Tillgängligt på: http://www.gerenciaurbanismo.com/gerencia/GERENCIA/published/DEFAULT/pgo_a d_2004.html [Consult : 1 december 2014].

BOLA OS, JI och GRANJA, R. Casa Borges-Est vanez: kulturen runt mandelträdet. I XVIII-symposium om historiska centra och kulturarv på Kanarieöarna. Villa de Los Realejos, 16-18 april 2015. San Crist Bal de La Laguna: Foundation International Center for the Conservation of Heritage (CICOP) pp. 135-143.

REYES GONZ LEZ, NICOLAS Nicol s Est vanez och mandelträdets skugga. Rincones del Atl ntico, nr 2 (2005)

BILDER

ALVAREZ, Javier, FARM Rafael, BOLA OS, Jos Iv n


1 838-1856: FÖRSTA TILL OS OCH UNGDOM

1838: Nicol s Est vanez Murphy föddes den 17 februari i Las Palmas de Gran Canaria. Han flyttade och installerade i Santa Cruz de Tenerife och tillbringade säsonger i familjen hem Santa Mar a de Gracia i La Laguna.

1842: Hans bror Diego Est vanez poet och sjöman föds.

1850 : Hans bror Patricio Est vanez, politiker och journalist föds.

1 852-1856: Han reser till Toledo och börjar sina studier vid Infanter College a. Delta i olyckor i kuppet till general O Donnell. Första militära destinationer.

1857: Res till Teneriffa för att vila och återhämta sig från vissa tertiära feber.

1856-1871 HANS MILITÄRA Karriär

1859-1860 Deltar i den marockanska kampanjen, där han möter general Prim, stående på flera konfliktfronter: Castillejos, tetu n, Wad-Ras. Dessa erfarenheter kommer att återspeglas i hans verk African Episodes (1897)

1862: Reser till Teneriffa för hans förälders död.

1863-1865 Deltar i Santo Domingo-kampanjen, i det berömda Montecristi-försvaret. Därifrån reser han till Nordamerika, sammanfaller med slutet av inbördeskriget, där han analyserar USA: s militära och sociala situation. Som kapten tilldelas han Kuba i en utbytessituation.

1866-1867 Hans bröder och systrar dör, utom Patrick. 1867 gifte han sig med Mar a Concepci n Su rez och Otero, med vilka han kommer att få två barn: Francisco och Ana. Han publicerade sitt första verk La milicia. Typer och militära seder.

1868-1871 Han träffas i England med General Prim och deltar aktivt i La Gloriosa. Emn 1869 ingriper i republikanska uppror i september och oktober. I en ersättande situation som väntar på destination, återvänder han till Kuba, där skytte ...Casa Borges-Estévanez

Huset har cirka 500 kvadratmeter byggt och 12 000 m2 mark. Fastigheten har en anläggning i form av 'U ', med skorpan mot norr mer utvecklad och med en kullerstensbar uteplats öppen mot söder.

Den ursprungliga platsen där huset byggdes var mycket annorlunda än den nuvarande, eftersom det bara finns en till Hermitage of Gracia, som en konstruktiv kopia av Meade-huset i en lite förvandlad landsbygdsmiljö från vilken bukten i Santa Cruz

Det är ett hus med två våningar, som på sin östra sida och övervåningen slutar vid den välkända balkongen, vid vars fot det berömda mandelträdet ligger. Övre våningen har galer-ess stängt, med små glaserade fönster. Östra fasaden har en stängd balkong på övervåningen. Det utmärker sitt stängda galleri som löper längs överkroppens södra sida , till vilken olika konstruktioner lades till i två steg. Bland dem står en tvärgående kropp som ligger västerut med ett trägalleri.

Som ett framträdande element måste också en stor välvd cistern med fyrkantig borr nämnas .

Uppsättningen avslutas med en serie bifogade beroenden, några med lite arvvärde, inklusive de gamla stallen eller studienCasa Borges-Estévanez

Nicol s Est vanez har traditionellt betraktats som en av föregångarna till den första kanariska nationalismen, som är en ideologisk ström av en frigörande karaktär inspirerad av de latinamerikanska befrielsesrörelserna. Det är en populär nationalism som är född på emigranter på Kanarieöarna. Est Vanez, även om han inte var medveten om den, var en föregångare till den nationalismen, även om han aldrig hade stött den borgerliga nationalismen, som den som växte fram i Europa och Spanien under den imperialistiska expansionen på 1800-talet.

När det gäller Kuba kommer Est Vanez i slutändan att försvara sin emansipation genom genomförandet av en folkomröstning med tillämpning av rätten till självbestämmande. Det stora bidraget till utvecklingen av de kanariska identitetstecknen som historisk nationalitet är Song VII i den kanariska dikten, som ger den allegoriska myten om mandelträdet , en symbol för alla Kanarieöarnas hemland, ett hemland vilket inte bara är en impalpable skugga, utan också en sten och en fontän och till och med en pe. Est vanez bidrar också till utvecklingen av den kanariska identiteten undertecknar andra idéer: beröm av de kanariska aboriginerna, skärgårdenas enhet som en distinkt region och öarna. Något liknande har hänt med en annan kanarisk karaktär, betraktad som far till den kanariska nationalismen, Secundino Delgado Rodr guez (1867-1912), anarkist, republikansk och revolutionär, som Est vanez besökte 1902, under avskildhet i Model Jail från Madrid. De två kanarieöarna är överens om många frågor; båda militerar i den libertariska anarkismens rang, från vilka de kan kämpa för folks och individs autonomi.Casa Borges-Estévanez

Dekret 58/2014, av den 29 maj , förklarar kulturellt intresse, med kategori av historisk plats La Casa Borges-Est vanez, beläget i kommunen San Crist bal de La Laguna, ön Teneriffa, avgränsar skyddsmiljön.

Borges-Est-huset i Venezuela skyddas därför under två skyddskategorier: Egendom av kulturellt intresse enligt lag 4/1999 av den 15 mars om Kanarieöarnas historiska arv; och nivå för strukturellt skydd 1 enligt den gällande planeringen i kommunen San Crist Bal de La Laguna som ingår i skyddskatalogen för den allmänna förvaltningsplanen (slutgodkännande / oktober 2004).

avgränsning

Avgränsningen av det goda för kulturellt intresse går längs den södra marginalen av Santa Cruz-La Laguna General Highway, tills den avlyssnar Gomeros-ravinen. Gå uppströms tills du når en punkt som sammanfaller med vertikalen på västbanken på Jos Luis Moreno Becerra Street. Från denna punkt går den norrut efter vertikalen för de ovannämnda gårna för att ansluta sig till veril för den norrmarginalen för ovannämnda ravin. Härifrån går den längs nämnda veril i NE-riktningen tills den fångar upp vertikalen på Jos Luis Moreno Becerras gata öst, fortsätter genom den i riktning mot NNW och avlyssnar den södra marginalen av General Highway och därmed stänger den avgränsning av skyddsmiljön (dekret 58/2014, av den 29 maj).

MOTIVERING AV AVSNITT

Förklaringen om kulturellt intresse för ...Casa Borges-Estévanez

MUNICIPALITY San Crist bal de La Laguna

AREA District1- Barrio de Gracia

ADRESS Avenida de los Menceyes, 110


Descripción Documento Descargar Documento
No existe/n Documento/s para este Bien

ARQUITECTURA RELIGIOSA
Casa Borges-Estévanez Ermita de Nuestra Señora de Gracia - Cat:Ermitas