ANTIGUO CINE VIERA Y CLAVIJO

Villa de Los Realejos
- Arquitectura Civil y Doméstica. Arquitectura Civil -
På den populära gatan El Medio de Arriba uppfördes denna egendom 1947 för att hysa Viera y Clavijo teater-biograf på ett projekt av arkitekten Jos Enrique Marrero Regalado, som bland annat var ansvarig för Candelaria Basica och huvudkontoret för Cabildo de Tenerife, och en av de mest anmärkningsvärda företrädarna för den så kallade neo-kanariska stilen, typisk för arkitekturen som rådde på den tiden. På 70-talet genomgick det föregående seklet en serie inre reformer som förvandlade dess ursprungliga utseende.Antiguo Cine Viera y Clavijo

Denna offentliga byggnad utformades på det vanliga sättet för ögonblicket av tre distinkta organ, serviceområdet vid ingången följt av åskådarsalen och slutligen scenen och skärmkroppen. Servicearealet beställt av en entré som ligger som en bilaga till en enda våning i norr, kommunicerar med en modul med tre höjder framför fasaden som hyser fördelningskorridorerna och trappuppgång trapporna fästa till båda slutar, fortsätter norrut till projektionen och däckstugan. Detta löstes av en stor metallstol som kunde täcka det stora ljuset på fåtöljen och scenen och med användning av ett plant tak över servicekorpen.

Huvudfasaden består av två väldifferentierade volymer, där ingången med enhöjd löses med en båge av tre halvpunktsöppningar inramade i sten. Att lämna vägen till huvudvolymen som upprätthåller en sammansättning av fem vertikala axlar och tre höjder, och belyser den övre flöda kroppen, som inrymmer beroenden i projektionshytten, till vilken underlägsen dekoration av stenhundar läggs till som en tolkande påminnelse om kännetecknen för den välmående arkitekturen, grunden för den nykanariska rörelsen, liksom användningen av stenramade fönster, där användningen av kurvor bryter fasadens rätlinjiga tendens.Antiguo Cine Viera y Clavijo

MUNICIPALITY Los Realejos

ZONA Relajo Alto

ADRESS N El Medio de Arriba Street, 7

UTM-KORDINATER

X 344684,16

Och 3140304.88


BIC - Initiering med en kategori av historiska uppsättningar. (Resolution av 8 november 2011 - BOC, nr 230, av 22 november 2011).


Villa de Los Realejos, det historiska stadshuset, inventering av fastigheter i Villa de Los Realejos. Teneriffa ö , Hon. Stadshus av Villa de Los Realejos, 2012.


Descripción Documento Descargar Documento
Emplazamiento
Situación

No existe/n Bien/es Relacionado/s