BANDA DE MÚSICA NUMANCIA

Villa de Arafo
- Patrimonio Inmaterial. Lengua, Danza y Música -
Historia för de musikaliska grupperingarna i Arafo börjar den 10 januari 1860 med debt av ett barnmusikband som heter 'Numancia ', cirka 15 barn mellan 8 och 16 år, regisserad av Lu s Otazo Marrero och för att liva upp de viktigaste lokala partierna.

Debuten var inte lång efter att komma, och den 10 januari 1860 skapade han ett musikband som heter 'Numancia ', bestående av cirka 15 medlemmar mellan 8 och 16 år, på plattformen bredvid församlingskyrkan. Således började resan för denna grupp, därefter ingrepp i de viktigaste festivalerna i staden.Banda de música Numancia

De politiska svängningarna kommer också att påverka deras verksamhet. 1868, när monarkin av Isabel II föll och provinsens överordnade styrelse bildades i Santa Cruz, beslutade de i Arafo att bildas under ledning av familjen Batista, ett lokalt styrelse för att styra stadens öde. För att fira kom några fans som utgjorde musikbandet och spelade på gatorna och gav lite frihet.

Den 6 maj 1871 var det en betydande händelse i staden: besöket av biskopen av Nivariense stift, Jos Mar till Urquinaona och Bidot, som fick ' med musik och mycket betydande demonstrationer av folket ' i vilket sätter en annan åtgärd av 'Numancia '.

Hon blev inbjuden till proklamationshandlingarna i Första republiken 1873 och genomförde liberala hymner, vilket fick dem tack till den dåvarande borgmästaren Domingo Garc för hennes goda beteende. Likaså var deras deltagande i religiösa festligheter som torsdag och långfredag, Corpus och åttonde 1875 vanligt, för vilka de fick 160 reais av vell n u037E torsdag och långfredag och Corpus 1876, och fick 120 reais av vell och torsdag och långfredagen 1877, ersatt med 60 vell n reais och som samlades in av dess direktör Eladio Hern ndez.


Emellertid inträffade den första stora prestationen av 'Nulence ' som vi har registrerat den 7 december 1883 i samband med den så kallade '-kabeln parti ', när ankomst till Santa Cruz av den telefoniska linjen firades som kommer ut från Cdiz. Eftersom det inte fanns något band i huvudstaden, skickade kommunerna La Laguna, Realejo Bajo, La Orotava, San Juan de la Rambla, La Matanza och Arafo sina. Två av dessa spelade under den livliga förtöjningsceremonin på morgonen och på natten, de återstående fyra livligade en promenad genom Constitution Square, Castillo Street och La Marina Mall. Han deltog också i det pastorala besök som gjordes av biskopen av Ramon Torrijos och G mez ett Arafo bispedømme den 2 maj 1889.

Den 28 augusti 1903, under Arafos festligheter, debuterade han som regissör Belisario Garc en Siliuto, en ung man som tillhörde en viktig lokal familj och som framträdde som ett anmärkningsvärt euphonium.

Under scenen i Don Belisario skedde en viktig renovering av repertoaren, för till pasodobles kännetecken och processioner, dansare från tiden som mazurca, foxtrot, habanera, tango och några tillsattes päronfragment som hade återvänt emigranter från Kuba. Bandet fick ett anständigt repetitionsrum i ett hus beläget på La Libertad Street (nu General Franco) som ägs av deras bror, Jos Garc a Siliuto, en person som starkt påverkade gruppens liv och som var president för samma.

I början av 1900-talet finns det redan många åtgärder utanför staden. Det skiljer sig framför allt sitt deltagande i mottagandet av kung Alfonso XIII när han anlände till Santa Cruz den 26 mars 1906 och för vilken 'mereci särskild åtskillnad utmärkte namnet ...


Under firandet av en festdag av Santa Cecilia, antagligen 1910, fanns det en rad meningsskiljaktigheter mellan olika delar av gruppen, vilket ledde till avgång från Belisario Garc Siliuto som regissör.

Men utan tvekan, 'Numancia ', utan dess sittande direktör, genomgick kritiska stunder. När ledningspartierna närmade sig och inte kunde agera beslutade den första borgmästaren Tomas de Mesa att förmedla i saken. Han begärde tjänsterna av Mr. Arnay, som var en inspektör av konsumtioner i kommunen Santa Cruz de Tenerife, och begärde att hans borgmästare skulle ge honom femton dagars ledighet för att förbereda testerna. Arnay kom till Arafo och bandet kunde spela 28 och 29 augusti. Strax efter gick Belisario Garc a Siliuto igen på framsidan.

I juli 1916 byttes gruppen namn till 'Nivaria ' när man anser att ön Teneriffa bäst representerades, och 1917 förnyade de sin enhetlighet.


-Eduardo Pedro Garc till Rodr guez NOMENCLATURE OF THE MENCEYATS, CANTONES, GUANARTEMATOS AND CURRENT CANARY MUNICIPALITIES. Kapitel VI V (I). KINCHMENCEYATER (TENERIFE) .-

-Octavio Rodr guez Delgado-bloggen. 'DON ANTONIO CURBELO RODR GUEZ (1929-2014) ' 'DON MARIO MARRERO FARI A (1923-2015) ' 'DON NELSON RODR GUEZ FARI A (1926-2014) ' 'DON TOM S DE 1861 -1924) ' http://blog.octemptiondelgado.es/

-VV AA: Arv från den historiska stadskärnan i staden Arafo, Final Master's Project i rehabilitering av byggt arv, CICOP, 2004.


Descripción Documento Descargar Documento
DON ANTONIO CURBELO RODRÍGUEZ (1929-2014)
DON MARIO MARRERO FARIÑA (1923-2015)
DON NELSON RODRÍGUEZ FARIÑA (1926-2014)
DON TOMÁS DE MESA PÉREZ (1861-1924)
Ficha Informativa ICON (Centro de Conservación y Restauración del Patrimonio, Fundación CICOP).

No existe/n Bien/es Relacionado/s