CASA SIXTO MACHADO (ANTIGUO CUARTEL GUARDIA CIVIL)

Santa Cruz de Tenerife
- Arquitectura Civil y Doméstica. S.XX y Posterior -
Sixto Machado P rez-Ventoso, inföding i Puerto de la Cruz norr om Teneriffa, var en stor företagare och handlare på Teneriffa. Han hade inte fyllt majoritetens ålder och fastställde sin bostad i London för att etablera sitt företag med mottagning, distribution och export av frukt och jordbruksprodukter, Sixto Machado & Company, i närheten av det viktiga kommersiella området Covent Garden . Efter många års bosättning i den engelska staden beslutade de 1914 att flytta tillbaka till ön med sina fem barn och hans fru på grund av hälsoproblem som Machado själv bosatte sig i den nu huvudstaden Santa Cruz i en herrgård. att bygga på något land i den nuvarande Tio Pino nära Barranco del Hierro.

Denna herrgård på fyra höjder utformades av Valladolid-arkitekten Mariano Estanga som höll fast vid tidens estetiska kanoner, såsom eklektism och historism, som visste hur man skulle kombinera genialt tillsammans med vissa modernistiska reminiscenser. Bostadens korrekta funktion var inte bara av bostadstypen, utan också vissa aspekter av landsbygdens hus på landsbygden måste införlivas utan att förlora idiosynkrasin i ett lanthotell som fascinerade Santa Cruz borgerliga samhälle så mycket.

Dessutom var hans situation ingen olycka, eftersom Sixto Machado själv skulle vara medveten om sin plats i närheten av Barranco del Hierro såväl som vägen som anslöt Santa Cruz till staden La Laguna.
Efter en blomstrande period av familjen Machado som invånare i detta lilla palats, i mitten av det tjugonde århundradet, kommer byggnaden att bli en del av den stat som skickar kasernen funktioner för Civil Guard. I detta avseende genomgick den viktiga förändringar i sin inre struktur.

Efter åratal av övergivande och befinna sig i ett förstörelsestillstånd invigde stadsrådet i Santa Cruz 2011 den nyrenoverade och ombyggda fastigheten ...Casa Sixto Machado (Antiguo Cuartel Guardia Civil)

Husets struktur är utformad med två rektangulära sprickor som är förenade med två sneda axlar som skapar en stöt vinkel, ledd i sin centrala del av ett torn med böjningar.

Huvudtillträdet är beläget i den nordligaste delen med hjälp av en fyra-delad marmortrappa som har en konkret balustrad längs hela sin längd.

Var och en av fasaderna har en balkong, där den på västfasaden skiljer sig ut: en stängd balkong med ett platta keramiska tak, kransar på de yttre fönsterbrädorna och inneslutningar av glas, samt en stängd balkong L-formad (kvadratisk) som ligger på tredje våningen, som påminner om de kanariska balkongerna på landsbygden med stöd av hängslen och musslor.

Fasadernas öppningar utvecklas i olika stilar där vi kan hitta både ogival och rak formning eller till och med med sänkta valv. I många fall är dessa öppningar fortfarande stängda med stora målade glasfönster färgade i gröna, blå och gula toner.Casa Sixto Machado (Antiguo Cuartel Guardia Civil)

KOMMUNE Santa Cruz de Tenerife

ZONE District Ofra-Costa Sur

Camino del Hierro ADRESS - Av. Sim n BolivarCasa Sixto Machado (Antiguo Cuartel Guardia Civil)

Rehabiliteringen 2011

Efter åratal av övergivande och till och med varit en fristad för hemlösa och lidit oändliga vandalism, tog kommunfullmäktige återställningen av fastigheten för att omvandla den till ett sociokulturellt centrum och stadens kommunala musikskola.

Byggnaden presenterade inte bara statiska problem utan också ett allvarligt hot på grund av dess överhängande risk för kollaps.

Arkitekterna som ansvarade för rehabiliteringen ansåg vikten av bevarande och återhämtning av elementen i fasaderna som kännetecknade fastigheten, eftersom det i det inre och efter de olika ändringarna under åren 30 och 40 var omöjligt .

Dessutom, under en djup respekt för estetiken för detsamma, kombinerades annekteringen av en volym betong som inrymmer det nya auditoriet i skolan, kombinerat på ett gott sätt utan att förringa resten av byggnaden.

Ombyggnaden av interiören innebar en förändring av rymden för att anpassa dem till den nya användningen av byggnaden.

Enligt vissa kritiker påminner den nya visionen om byggnaden kort den engelska piktorismen när dessa karakteristiska element i fasaden har återhämtats.Casa Sixto Machado (Antiguo Cuartel Guardia Civil)

Grad av skydd: integrerad.

Fil för deklaration av BIC initierad genom resolution 5-2-2001.

PGO Santa Cruz de Tenerife.Casa Sixto Machado (Antiguo Cuartel Guardia Civil)

- Allmän förvaltningsplan för Santa Cruz de Tenerife, bind 3 Volym 3.2.1-3, fil n. 720.

- BRITO, O. (1980). Den kanariska arbetarrörelsens historia. Populär redaktion, Madrid.

- FRUTOS, D. (webbkonsulterat) u2018Rehabilitering av Sixto Machado-huset u2019, [samrådsdatum: 12 januari 2017] Se på: http://davidfrutos.com/rehabilitacion-de-la-casa- de-sixto-machado /

Redaktions- och forskarteam: Arkitekturenhet vid CICOP Foundation.
Miguel ngel Fern ndez Matr n.
Jos Luis D kommer att läsa Mart nez.
Armiche lvarez P rez.
Sendy Hern ndez lvarez.

Foto: Jos M. Bossini Ruiz.Casa Sixto Machado (Antiguo Cuartel Guardia Civil)
Descripción Documento Descargar Documento
No existe/n Documento/s para este Bien

No existe/n Bien/es Relacionado/s