CASA GABARDA

Santa Cruz de Tenerife
- Arquitectura Civil y Doméstica. Anterior al S.XX -
Detta hus ligger i den emblematiska Barrio de Los Hoteles i Santa Cruz de Tenerife och är populärt känd som Casa Gabarda.

Även om det inte finns några rigorösa uppgifter om dess konstruktion och författare, har vissa forskare daterat fastigheten omkring 1896 och 1900, och den tillskrivs en dubbel författare till arkitekterna Antonio Pintor och Federico Sol y Escabia. Dess främjande sägs vara av samhället av byggnader och stadsreformer, på grund av dess plats och datum, eftersom vid den tiden en av förlängningarna av staden ägde rum mot periferierna nära Barrio de El Toscal.Casa Gabarda

Byggnaden upptäcks som ett litet eller två våningar palats med ett trapesformat golv vars kroning skiljer sig framifrån med blommig dekor, som ligger som en avfasning mellan gatorna Jes Sy Mar och Rambla de Santa Cruz. Den oregelbundna formen på konstruktionen antyder att vid tidpunkten för dess konstruktion inte hade vägglayouter fastställts och därför genomgått en serie omvandlingar. Fasaderna är symboliska med rektangulära öppningar i vertikalt arrangemang, arrangerade i två, med färgad alfiz.

I ansiktet på den avfasade fasaden skiljer sig fönsterbrädorna och den stängda balkongen på fönstren på första våningen. I tornet n, på var och en av dess ansikten, visas en ajimez med halvcirkelformade bågar på en avsats som omger tornets omkrets. Som kröning av fasaderna vars höjd bara går fram till första våningen, en blind räcke och tre pediment av mindre storlek än den som ligger i tornet n.

Snickaren är gjord av trä, både i fönster och i fönsterluckorna.
De polygonala graffiderna från friserna i övre delen av öppningarna på första våningen sticker ut, liksom deras färg, vilket tillskrivs den katalanska mästaren av verk Sol. Den rika dekorationen som kan ses i tornet tilldelas också denna arkitekt.

Den yttre förslutningsväggen är av mamposter och det finns en balustrad i avundsjuk i vars huvud är järnbågar där uteplatsens vegetation är förvirrad.Casa Gabarda

KOMMUNE Santa Cruz de Tenerife

AREA Downtown Ifara District

ADRESS Rambla de S / C, 102; Jes och Mar Street a.Casa Gabarda

Huset befinner sig för närvarande i ett övergivet tillstånd, så det är möjligt att inuti finns det olika förhållanden som förekommer i både väggar och snickare. Det finns ett antal kapning av fasadbeklädnaden som kan ses från gatan, liksom den metalliska entrédörren som är helt rostad.Casa Gabarda

Grad av skydd: Delvis.

BIC 06 och BIC Monument Set Historiska grannskap på hotell-Pino de Oro PGO Santa Cruz de Tenerife.Casa Gabarda

- Allmän förvaltningsplan för Santa Cruz de Tenerife, bind 3 Volym 3.2.1-3, fil n. 497.

- DARIAS PR NCIPE, A. (2004). u2018Santa Cruz de Tenerife. Stad, arkitektur och historiskt minne 1500-1981 u2019, volym I. Redigerar City Council of Santa Cruz de Tenerife.


Redaktions- och forskarteam: Arkitekturenhet vid CICOP Foundation.
Miguel ngel Fern ndez Matr n.
Jos Luis D kommer att läsa Mart nez.
Armiche lvarez P rez.
Sendy Hern ndez lvarez.

Foto: Jos M. Bossini Ruiz.Casa Gabarda
Descripción Documento Descargar Documento
No existe/n Documento/s para este Bien