CASA ELDER

Santa Cruz de Tenerife
- Arquitectura Civil y Doméstica. S.XX y Posterior -
Företaget äldste Dempster och C a., Grundades i Liverpool 1890, och dedikerade sin verksamhet till havshandeln och affärer mellan England och kolonierna i det engelska kungariket västra Afrika. Santa Cruz de Tenerife har blivit, tillsammans med hamnen i Las Palmas, de två viktiga strategiska landmärkena på sin väg till kolonierna, så det var inte förvånande att de hade filialer i dessa två stora hamnar på Kanarieöarna .

Denna stora byggnad i modernistisk stil och verk av arkitekten Antonio Pintor, se ljuset 1903, öppnar sina dörrar till kommersiella lokaler och kontor för samma företag. Även om företagets placering, ja, företagets avsikt var att köpa marken till det gamla slottet San Crist bal, så slutade förhandlingarna slutligen inte. Den slutliga platsen kommer att placera Elders filial på Robayna Street, på mark som köpts från Santiago de la Rosa.

Antonio Pintor kommer att vara konstnärsverket i detta verk, som han kände från början förut för att realisera nämnda uppdrag. Regissören på plats var Jos Ruiz, som tillsammans med sin bror Toms Ruiz utförde galopparbetet liksom storleken på de påkostade modernistiska dörrarna designade av Pintor.Casa Elder

Det är en stor byggnad vars huvudfasad mot Robayna Street har totalt fyra våningar. De öppna balkongerna och planterns utformning bidrar till att ge byggnaden en markant horisontell känsla. Castillo-gatan går igenom fronten utåt. Resultatet är ett större utrymme att dekorera, eftersom det här var kommersiella vams. Fastigheten saknar dock prydnad mot gatorna i San Clemente och San Lucas. På fasaderna på byggnaden kombineras både galoppen och järnelementen, särskilt i de olika balkongerna som bygger byggnaden. Byggnaden har modernismens språk såsom coup de ligo på balkongerna på de viktigaste fasad balkongerna, liksom i en blommig repertoar som går genom hela byggnaden.

Byggnadens dörrar, vars spår och storlekar antar en av de första designerna på modernismön, är betydelsefulla på grund av deras dekorativa prakt. Golvet i denna byggnad ritar en rektangel med en av dess avfasade hörn. Målare erbjuder en annan lösning för varje frontis, beroende på deras synvinkel. I Robayna, den viktigaste, med ett brett visuellt fält, koncentrerar den rikaste dekorationen, liksom de olika marina attribut som det sätter i krönningen; ändå underförstått jag vissa. I det trånga taffeln som har utsikt över Calle del Castillo, tar han sig till den Borrominesque-lösningen att han får fronten med ett fiktivt bredare resultat. När det gäller fronterna San Clemente och San Lucas, rymmer arkitekten fabriken av mycket av sin dekoration, med tanke på att det är onödigt på grund av de smala sätten på de två sätten.

Byggnad som har tre raka fasader. Mot den enkla kurvan i Calle del Castillo hörnet. Horisontell fasadkomposition, som differentierar de olika nivåerna, särskilt ...Casa Elder

KOMMUNE Santa Cruz de Tenerife

AREA Centro-Ifara District

ADRESS Calle del Castillo, 65Casa Elder

Avstängd.

Grad av skydd: integrerad.

PGO Santa Cruz de Tenerife.Casa Elder

- Allmän förvaltningsplan för Santa Cruz de Tenerife, vol. 3 Volym 3.2.1-3 fil n. 136.

- DARIAS PR NCIPE, A. (2004). u2018Santa Cruz de Tenerife. Stad, arkitektur och historiskt minne 1500-1981 u2019, volym I. Redigerar City Council of Santa Cruz de Tenerife.

- HERN NDEZ GUTI RREZ, AS; GONZ LEZ CH VES, CM (2008). u2018 Arkitektur för den borgerliga staden. Kanarieöarna 1800-talet u2019, volym IV. Vice minister för kultur och sport, Santa Cruz de Tenerife - Las Palmas de Gran Canaria.

- GALLARDO PE A, M. (1992). u2018 Romantisk klassisisme i Santa Cruz de Tenerife u2019. Cabildo de Tenerifes kulturhall.

- TARQUIS RGUEZ., P. (1973). u2018 Historiska rik tjurfäktningar från Santa Cruz de Tenerife. XV till XIX u2019, andra serien. Ed. Imprenta Afra, Santa Cruz de Tenerife. Tenerife.

Redaktions- och forskarteam: Arkitekturenhet vid CICOP Foundation.
Miguel ngel Fern ndez Matr n.
Jos Luis D kommer att läsa Mart nez.
Armiche lvarez P rez.
Sendy Hern ndez lvarez.

Foto: Jos M. Bossini Ruiz.Casa Elder
Descripción Documento Descargar Documento
No existe/n Documento/s para este Bien

ESPACIOS URBANOS
Sin Imágen Calle Castillo - Cat:Calles
Sin Imágen Calle Castillo - Cat:Calles