ANTIGUO HOSPITAL CIVIL

Santa Cruz de Tenerife
- Arquitectura Civil y Doméstica. Anterior al S.XX -
Vår dam av Los Desamparados sjukhus grundades 1745 av två vördade präster, bröderna Rodrigo och Ignacio Logman, en mottagare av församlingen Santa Cruz de Tenerife och den andra, kyrkliga prästmästare, som investerade tid och förmögenhet i att skapa både sjukhuset och kapellet med samma namn. I omedelbar närhet av Santos-ravinen började byggandet den 30 april 1745 och etablerades på de ceded land som han var greve de la Gomera och Marquis de Adeje. En bra grupp invånare i grannskapet Cabo, liksom General Masones, bidrog till allmän att få dem, 1756, tolv ton mer i Indiens register, vilket skulle kunna föra fler produkter till sjukhuset.

Byggnaden genomgick flera omvandlingar under 1800-talet, varav den viktigaste genomfördes av provinsarkitekten Manuel de Ora y Arcocha, som utarbetade planer för utvidgning och reform som godkändes 1863. Den 17 mars 1888 var han den sista av en brand där mycket av byggnaden förstörs. Då fanns det cirka 400 personer i den, inklusive sjuka, psykiatriska patienter och patienter (nyfödda föräldralösa barn) samt personal. I denna brand registrerades två barns död, något som kunde ha varit större utan hjälp av två franska fartyg som låg på bryggan och som hjälpte till att dämpa lågorna. Efter branden genomfördes rekonstruktionsarbete under ledning av arkitekten Manuel de C Mara y Cruz.

Enligt studier och skrifter av Luis Cola Ben Tez och professor Alejandro Cioranescu kan denna plats anses vara viktig i erövringens historia eftersom det kunde ha varit platsen (alltid antas) för det första fältsjukhuset, som inte var extra eller fastställdes nära landningen av de spanska fartygen : u2018 [ u2026] När ...Antiguo Hospital Civil

Denna stora byggnad består av fem sprickor som ritar de fyra stora innergårdar. De olika fasaderna gjordes symmetriskt med en horisontell utveckling i alla tomtens längder. Inslag av intresse: Pediment, pilaster, gesimser, friser och stenarkitrave. Jambs och stenöverdrag.

Fasaden är ett av de bästa exemplen på neoklassicism på Kanarieöarna.Antiguo Hospital Civil

KOMMUNE Santa Cruz de Tenerife

Hälsodistrikt ZONE - La Salle

ADRESS Hospital de los Desamparados, S / NAntiguo Hospital Civil

Konstruktionen består av två nivåer med öppningar, längs hela fasaden, av sänkta valv, en gesim med tandkronor och en tredje kaross med mindre fönster. Den centrala delen är fördjupad med terrasserade pilaster, individuella järnklädda balkonger och är avslutad med front n. Sidopaviljongarna upprepar schemat för den centrala kroppen (pilaster, balkonger med klämma och pediment).

ÄNDRINGAR

Några av de betydande byggnaderna i denna byggnad motsvarar de första 50 åren i dess historia, där bristen på medel minskar möjligheterna till förbättringar i fastigheten. År 1826 tvingades centret att göra reparationer på grund av en stark storm som drabbade huvudstaden och 1837 förstördes trädgården som ger näring till centrum delvis av ett översvämning av Santos-ravinen.

Senare kommer rådhuset att ansvara för sjukhusenheter så att 1853, under konfiskeringen, byggnadens utvidgningsarbeten börjar. Byggnaden hade sin egen kyrkogård, men senare till byggandet av kyrkogården San Rafael och San Roque, nära sjukhuset, kommer det landet att vinnas för dess expansion. Detta ombyggnadsarbete utfördes av den kommunala arkitekten Manuel de Ora, där han också byggde om huvudfasaden. Denna utvidgning genomfördes i två etapper: det första fram till 1868 och det andra från 1875. 1884 inledde Pray rivningen av byggnadens gamla kapell. Detta kapell, byggt av bröderna Logman, bevakade en tid Santa Cruz grundkors när det togs bort från utsidan av Eremitaget av San Telmo. Med dessa verk designas fasaden med den nya övre fronten.

Under branden 1888 förstördes mycket av den primitiva byggnaden, eller som de nya rummen, så det krävdes ...Antiguo Hospital Civil

Förklaring: Kulturdepartementets beslut av den 2 december 1983. Avgränsad genom dekret 118/2008 av den 27 maj.

Grad av skydd: Integral u2013 Emblem tica.

BIC Monument, BIC 03 Monument Miljö och BIC Ensemble Hist Rico Antiguo Santa Cruz. PGO Santa Cruz de Tenerife.Antiguo Hospital Civil

- Allmän förvaltningsplan för Santa Cruz de Tenerife, vol. 3 Volym 3.2.1-3 fil n. 0307.

- ALEM N, G. (2001). Los Desamparados sjukhus, i u2018El Cabo-kvarteret u2019 vol. III, Santa Cruz History. S / C de Tenerife, red. Canaricard. s. 13.

- Cola Ben tez, L .; u2018 Historiska anteckningar från det förutvarande sjukhuset av vår fru av de övergivna u2019, 26 januari 2002. [On line] [Datum för samråd: 8 november 2016] Finns på: http://amigos25julio.com/index. php? option = com_content & id = 661: historiska anteckningar-om-det-gamla-sjukhuset-av-vår-lady-of-the-homeless & Itemid = 105

- CIORANESCU, A. (1979). u2018Historia om Santa Cruz de Tenerife u2019, vol. III-IV (1803-1977). Ed. CE-sparbanker, Santa Cruz de Tenerife.

- University of La Laguna. Bibliotekservice: Canarian Press Digitalized. [Online] Frågor på: http://h3.bbtk.ull.es/pandora/

Redaktions- och forskarteam: Arkitekturenhet vid CICOP Foundation.
Miguel ngel Fern ndez Matr n.
Jos Luis D kommer att läsa Mart nez.
Armiche lvarez P rez.
Sendy Hern ndez lvarez.

Foto: Jos M. Bossini Ruiz.Antiguo Hospital Civil
Descripción Documento Descargar Documento
BOC-2008-112-014 Antiguo Hospital Civil
Situación
Emplazamiento