CRUZ DE PIEDRA (1560)

San Cristóbal de La Laguna
- Bienes Muebles. Escultura -
Stenkors som byggdes 1560 i minnet av segern från de kastilianska trupperna över aboriginerna på norra delen av ön.

Sex år efter byggandet placerades det i det som nu är Plaza de San Crist bal för att senare flytta i närheten av sin nuvarande position.

Förstört av en kuling byggdes den om 1697 och flyttades senare 1951 framför trädgårdarna på universitetet i La Laguna.

2007 fick han en reparation på grund av ett vandalism som förstörde båda korsarmarna.

Enligt Leocadio Machado i sin bok På stranden av La Laguna var hela korssamlingen, som La Laguna visade, den mest representativa, den som utmanade tiden och förblev som stadens verkliga klocka. Stone of Cross, född humiliadero, där under XVI-talet och markerade den gamla vägen, också av sten, som alltid förenade staden med Santa Cruz.

De säger att stenkorset också har tjänat under så många århundraden för att återuppliva minnet av den sista och sista striden som konfronterar guanches och spanjorer, i ett av de sista blodiga kapitlen i erövringen.

Men Leocadio Machado föredrog henne att bara korsa, compa var oskiljbar från sina förfäder, mamma till alla kors i staden där han föddes, som är många och varierande. Och han föredrog det, av hård och evig sten, som om han var villig att möta den evigheten, med samma vilja att överleva så många stenar som motiverar andan i staden Aguere.Cruz de Piedra (1560)

MACHADO, LEOCADIO: På stranden av La Laguna.Excmo.City Hall of San Crist bal de La Laguna. 1998.Cruz de Piedra (1560)

Kors tillverkat med basalt (kvarnsten), som kommer från Pedro Lvarez stenbrottet, med en åttkantig sektion, grå ceo och mikrogranulär struktur. Den sitter på en cirkulär källare av röd tuff med porfyrisk struktur med fyra höjder.Cruz de Piedra (1560)

A eller 1697.- Rekonstruktion i sten av det ursprungliga korset förstört av en storm.

A eller 1959.-Sammansättning av korsarmarna med originalmaterialet.

A. 2007.-Ersättning av den ursprungliga inre strukturen med en förstärkt protes med en stålstång och återuppbyggnad av skadan som lidits av ett vandalism. Ytstädning.Cruz de Piedra (1560)
Descripción Documento Descargar Documento
No existe/n Documento/s para este Bien

No existe/n Bien/es Relacionado/s