5 1 5

CASA DEL CORREGIDOR

San Cristóbal de La Laguna
- Arquitectura Civil y Doméstica. Anterior al S.XX -
Byggnad med en fasad med två gator, vardera av en annan stil. Mot Obispo Rey Redondo Street (fd Carrera) med traditionellt avtryck och markerad renässans-kult-karaktär, är plateresk snitt känt som Casa del Corregidor, medan mot Consistorio-gatan återspeglas en neoklassisk stil typisk för första hälften av 1800-talet, en produkt av reformen på den primitiva fasaden på det gamla rådhuset som presenterade en renässansstil. Denna sista fasad är känd som huvudkontoret för kommunfullmäktige i La Laguna.

Konstruktionen av Casa del Corregidor gjordes omkring 1540 och slutade mellan 1545 och 1546, enligt vad som anges i inskriptionen i den övre högra delen av fasaden. Sanningen är att dess upphörande inte överstiger år 1546, eftersom huset i Corregidor bär det medicinska märket av guvernören Jernimo Alvarez de Sotomayor, vars mandat förlängdes till 29 december 1546.

Det enda som återstår av Karibien är täckningen av röda stenhuggar inramade av en stift, i en renässansstil av plateresk snitt, som har element typiska för det gotiska. I sin stil är han en av de viktigaste exponenterna på Kanarieöarna och liknar många halvöbyggnader från 1500-talet, utförda av den portugisiska mästaren Alba Iriaria Juan Yanes.

Det medicinska, rikliga i denna typ av byggnader, här är tredubbla. I underkroppen, till vänster skölden till korregidoren Jer nimo lvarez de Sotomayor, till höger, den på Teneriffa, och i mitten av överkroppen, mellan de balustraderade kolumnerna, den imperialistiska skölden av Carlos V. Hela uppsättningen är inramad av en stor alfiz.Casa del Corregidor

Omslaget till Casa del Corregidor avstår inte från sitt ursprung och presenterar de grundläggande typerna som definierar dess stil. Användningen av balustrade kolumner är ett av de mest karakteristiska elementen i Plateresco. Din anställning tjänar tidigt och ber om spridning. Baser, entablamentos och entrepa os är andra resurser som används på omslaget med särskilt insisterande. En annan detalj som är värt att lyfta fram är den sobera inramningen av både fönstret och dörren, en egenskap som också finns i många halvönsverk, till exempel San Clemente furuträd i Toledo.

Omslaget är strukturerat i en två våningar. De två sidorna framförs av en stor splineaxel som går från taket till botten, lite lägre än mitten.

Separationen mellan delarna var berättelsen om de korintiska huvudstäderna i pilasterna som flankerar dörren, som tillsammans med en ram eller entablatur producerar separationen mellan bottenvåningen och övervåningen. dessa i sin tur har ingen bas och hängs från huvudstäderna.

dörren med en dörr är inramad av två kolonner med korrugerad axel lika fäst som pilasterna som avgränsar dem. I den övre delen sticker kolonnorna fram för sin balustraderade kropp, uppdelade i flera segment. Var och en av dessa tar olika aspekter. Axlarna är spiralformade och strippade. Båda kolumnerna förblir desamma tills den nedre mitten av tredje, där de redan laddar olika bilder, var och en med en personlig bas. Precis som de starkaste pelarna på bottenvåningen inramar dörren, fungerar dessa i sin tur som fönsterram.

Som ett komplementärt dekorativt element visas tre sköldar. Den ovanstående är den kejserliga skölden av Carlos V i Tyskland och jag i Spanien. Under och till höger är skölden från Cabildo de Tenerife och på andra sidan skölden till guvernören Don Jer Nimo Alvarez de Sotomayor. <...Casa del Corregidor

Författaren till omslaget är mycket tveksamt. Fernando Mart n, känner inte till Pedro Tarquis, som tillskriver den till Francisco Merino, utan enligt den tidigare författaren som har någon grund. Jos Rodr guez Moure är kategorisk: Den 26 oktober 1543 undertecknades konserten med bröderna Sebasti och Francisco Merino för att göra väggen vid ingången till rådhuset, och med Francio Gil D az utforma galoppdörren vid sten från stenbrottet i Tegueste, samma stenbrott från vilket Francisco Hern Ndez tog fram låtarna på parapet som Francis Merino arbetade. Dessa efternamn nämner också Juan Sebastian L. Garc ayan fisk som fästes en tredje part som är Juan Yanes, portugisisk medborgarskap, utan att ange om han arbetade i Casa del Corregidor eller i arbetet i allmänhet.

I tidens konstruktioner finns det flera artiklar. Uppgiften utvecklades med ansträngning från olika byggare, hantverkare som tillhörde den sociala och lokala miljön och som arbetade normalt förutsatt att de smakade dem som anställde dem. fram till hälften av det århundradet gav husen vanligtvis inte namnet på deras byggare, inte ens de med det största ekonomiska bidraget. Under dessa år var arkitekturen på Kanarieöarna livlig.

1500-talet markerade La Laguna med verk från renässansstil. Casa del Corregidor är bland dem som en av de som presenteras med särskild relevans, eftersom det kännetecknas av att ha en mycket speciell plateresk stil på Kanarieöarna, enligt författare som Adri n German, Jos Moure och Fernando Mart n.

Vi kontrollerar den kulturella isolering som bodde på Kanarieöarna sedan täckningsdatumets slut var omkring 1546 och det visar tydligt stilens inledande drag. Dess platta arkitektur, mindre, mindre upprörd, med liten närvaro av djur- och mänskliga teman, förråder medverkan med de första åren av renässansen i Spanien ...Casa del Corregidor

MUNICIPALITY San Crist bal de La Laguna

ZONE District1- Historiskt centrum

ADRESS Calle Obispo Rey Redondo, 1


Descripción Documento Descargar Documento
Alzado 1 .Fachada principal. Calle Obispo Rey redondo
Alzado 2. fachada Principal. Calle Obispo Rey Redondo
Levantamiento gráfico de la portada
Levantamiento de la fachada a la calle Obispo Rey Redondo


5
   Valorar/Comentar
Valoración

5

Comentario esta bien
Autor

Anónimo