CASA DE LOS JESUITAS (REAL SOCIEDAD ECONÓMICA DE AMIGOS DEL PAÍS DE TENERIFE)

San Cristóbal de La Laguna
- Arquitectura Civil y Doméstica. Anterior al S.XX -
Den så kallade Casa de Los Jesuitas, nuvarande huvudkontor för Royal Economic Society of Friends of the Country of Tenerife, byggdes av Company of Jesus år 1733 av Father G mez, som efter att ha övervunnit en stor serie av omvälvningar, Han lyckades starta arbetet och kulminerade dessa 1737. Jesuiterna flyttade, eftersom kamrarnas och oratoriets arbete hade avslutats och bebodde byggnaden till 1767, datum då de förvisades från öarna av Carlos III.

1792 började han vara värd för undervisningsanvändningar och 1817 installerades det nystiftade universitetet i San Fernando, som kombinerade användningar tills överföringen av universitetet i mitten av det tjugonde århundradet till Central Campus-byggnaden.ESCRIBANO GARRIDO, J. Jesuiterna och Kanarieöarna.

ROMEU PALAZUELOS.E : stadgar för RSEAPT.

CIORANESU.A : Gu a Hist Rico och Monumental de La Laguna.

ALEM N DE ARMAS.A : Guide till La Laguna.

MART N RODR GUEZ.FERNANDO GABRIEL : Canary Island Architecture

KÄLLOR

Historiskt arkiv för La Laguna

Library of the Royal Economic Society of the Friends of the Country.

Universitetet i La Laguna.

Canrias bibliotek. Centrala biblioteket på ULL: s Guajara-campus.Anläggningen är utformad i L-form runt en innergård och längs gatorna i San Agust och Tabares de Cala, med ett lock som har en central sköld och kulfinials, mycket lik Jesuituhuset handflatorna. I byggnadens nedre del finns ett viktigt bibliotek som bildas av en samling av arkiven för Marques Alonso Nava och Grim n från 1600-talet och en samling manuskript och kanariska dokument från historikern Jos Rodr guez Moure.

Den mest värdefulla delen av konstruktionen ligger i fasaden, trätrappa som kopplade bottenvåningen med den höga och galoppskyddet som gav tillgång till oratoriet.

Fasadbeskrivning

Byggnaden, som fortfarande är bevarad, är från galopp till blått och toppad med en böjd delad front: Jambas och lintel markeras i sina inre kanter med kompositgjutningen. På främre väggen löper en välvd formning, med start från gesimsen, parallellt med de krökta kanterna på framsidan och höjden på brytändarna, som öppnas i en triangulär plommon som toppas av en boll på en liten piedestal.

I avenerado-rymden finns en sköld i mitten som räknas av skalet. Under skölden och på dess sidor, växtornament. Ändarna på den främre n är dekorerade med bollar på en piedestal i vertikalen med kamrarna. Ingångsdörren är ett dubbelbladigt lager, som ramar in ytterligare två mindre.

Den innergården har ändrats fullständigt, även om det i den nedre delen finns en bågsbåge som gav ingången till det gamla oratoriumet.

I fönstren kan vi hitta böjda säten på marknivåÅr 1792 beordrade ett kungligt dekret av Carlos IV daterat 11 mars skapandet, i den dåvarande huvudstaden på ön Teneriffa, av det första litterära universitetet i den kanariska skärgården. Men den hektiska politiska situationen som ägde rum sedan 1793 förhindrade dess effektiva etablering. När Bourbon-dynastin hade återställts, återupptog Ferdinand VII Kanarieöarnas forntida strävan att ha ett överlägset centrum i öarna, och 1816 utfärdade ett nytt kungligt dekret 1816 genom vilken man beslutar att etablera i staden San Crist bal de La Laguna ett universitet med samma privilegier, undantag och befogenheter som resten av dessa kungadömen åtnjuter, och som nämnda universitet kallas och kallas University of San Fernando. För detta blev collegehuset för Company of Jesus of La Laguna det första huvudkontoret för Literary University of San Fernando, som öppnade sina dörrar som en akademisk institution den 12 januari 1817.

Men snart visade byggnaden sig vara otillräcklig för den gradvisa ökningen av studenter, så i december 1821 börjar den partiella överföringen av universitetet till klostret San Agust, där studenterna bor med det religiösa samhället, tills slutligen 1837 , hela klostret är avsett för universitetsaktivitet, efter konfiskation av Mendiz bal, vilket innebar en tvingad utmaning av ordningens religiösa.

På detta sätt är Jesuit College House avsett att hysa sektorshallen, salen av kloster och offentliga evenemang, biblioteket, liksom studierna av Latinidad och skolan med första bokstäver beroende på kommunfullmäktige i La Laguna. Patriotic Society och Royal Economic Society of Friends of the Country of Tenerife har också ett mötesrum i denna byggnad. Men de flera brister som universitetet lider av, särskilt på grund av vård ...Casa de los Jesuitas (Real Sociedad Económica de Amigos del País de Tenerife)
Descripción Documento Descargar Documento
No existe/n Documento/s para este Bien

ESPACIOS URBANOS
Casa de los Jesuitas (Real Sociedad Económica de Amigos del País de Tenerife) Calle San Agustin - Cat:Calles