CASA DE LOS CARTA (VALLEGUERRA)

San Cristóbal de La Laguna
- Arquitectura en el Medio Rural. Haciendas -
Casa de los Carta är ett stort hus på landet som ägs av Guerra-markägarna (namn där dalen är känd) som köptes av 180 reais av kapten Mat som Rodr guez Carta den 14 februari 1726 a Lope Fern ndez de la Guerra. Huset var fullständigt ombyggt, vilket anges i testamentet daterat 1742: 'la vi har planterat och ombyggt på vår bekostnad för att vi var alla förlorade, förstörda och bakåt och vi har också gjort arbeten med hus, cistern, vingård och källare , och allt annat i det ligger i det vi har tillbringat många riktiga '. Ett par år senare, 1747, fortsatte ombyggnaden av kaptenens son, Mat som Bernardo, med Albailianska lärare Jacinto Hern ndez Perera och Juan P rez Izquierdo och snickarna Francisco Meli n de Olivera och Antonio P rez Chac n, fick totalt 12248 reais. Efter olika förlängningar som givits genom åren, 1976 förvärvades det slutligen av Cabildo de Tenerife, med början på restaurering och konditioneringsarbeten för att förvandla denna hacienda till det nuvarande etnografiska museet på Teneriffa sedan 1987, med utställningar relaterade till populär kultur och folklore isle oy förklarade av kulturellt intresse tre år innan.

Att tala om Don Rodr Guez Carta (1675-1743) är att tala om regelbunden handel på 1700-talet mellan skärgården och Amerika, och tack vare den här verksamheten lyckades jag samla stor förmögenhet. Natural of La Palma och gift med en tinerfe a, Do a Concepci n Dom nguez, Rodr guez Carta var en beskyddare av stora verk av religiös natur, såsom den välkända familjepanter som ligger i kyrkan La Concepcion i Santa Cruz de Tenerife, Förutom att äga olika gods i den nyligen namngivna huvudstaden, till exempel huset på Plaza de Candelaria (Plaza de la Pila) och huset till Plaza de la Iglesi ...


LAGRAD VÄGG . Vägg som går genom hela gården, nära den och som ger mer förpackning till fasaden. Huvudåtkomsten är markerad med ett dubbelt slag och ett kors, gjord av sten av galopp och vitkalkad. Det är, enligt elever som Mar Mar Isabel Isabelro Segura och Alvaro Santana Acu a, förenas av en av de få krenellerade väggarna som fortfarande står i lagunedistriktet, så dess betydelse är ännu mer anmärkningsvärd. Runt hela crenellated väggen, bänkar föredrar nedstigningen av riddarna av sina fästen. Bakom huvuddörren finns ett anlagd utrymme som fungerar som ett mellanrum innan man korsar den välvda halvvägspunkten, även i galoppstenen vid denna tid av ädel röd tuff.

PATIOEN . Med en fyrkantig planlösning och belagd med chasneraplattor är det ett viktigt inslag i all kanarisk inhemsk arkitektur, och fungerar som den huvudsakliga artären mellan de olika rummen samt ett användbart verktyg för att reglera husets miljö, luftknölja och acklimatisera sig effektivt. Tre av sidorna på innergården är omgivna av öppna gallerier, vars tak är säkrade med högerfot med en klassisk sko, också typisk för den kanariska arkitekturen. Rummen är, som redan sagt, arrangerade runt uteplatsen, men inte slumpmässigt. Det dominerande i detta land, handelsvinden, med NE-riktning, skyddar och ventilerar rummen efter behov (exempel: kökets situation i SO-riktning). Dessutom öppnar alla dörrar i sydlig riktning, och detta är för att dra fördel av soltimmarna, värmen och vinden i vårt godartade klimat på det mest effektiva sättet. Dessutom är det värt att nämna mängden stenbänkar eller poyatos som finns på varje sida, också av det trevliga skälet att njuta av tiden.


Valleguerra har varit och är främst kopplat till jordbruk: bananodling, blommor växthus, potatis och grönsaker, mest.

Dessutom, eftersom det är en kuststad, kan fisketraditionen inte saknas. Om vi tittar på La Barranquilla-området kan vi uppskatta hur denna tradition fortfarande lever med sina båtar och fiskare.

De flesta av befolkningen ägnas åt andra sektorer, så mycket få valleros fortsätter att arbeta med jordbruksarbete som tidigare.


Descripción Documento Descargar Documento
Croquis puerta 2
Croquis de la Portada
Croquis puerta 1