CASA PORLIER

San Cristóbal de La Laguna
- Arquitectura Civil y Doméstica. Anterior al S.XX -
Laguneras hus och familjer av Alfonso Soriano och Ben tez de Lugo

Familjhuset Porlier byggdes under andra hälften av 1600-talet. Det köptes av Antonio Antonio Jimenez Moscoso 1698 av Juan de la Luz från Dutari y Fuentes, som ursprungligen var från Navarra och bosatte sig i La Laguna under åren 1668 till 1670, där han 1689 gifte sig med Jacobina Sopranis, ägare till borgmästarenazgo grundad av sin far, Don Esteban Sopranis de la Haya och Fiesco, på deras Bajamar-gårdar på Teneriffa och Gu a på Gran Canaria, den 30 mars 1689. Dotteret till detta äktenskap gör Rita Juana de La Luz Sopranis Dutari, cas med Don Esteban Porlier och Du-Ruth, som från Frankrike bosatte sig i La Laguna under de första åren av 1700-talet och utsågs av kung Louis XVI, 1709, generalkonsul för Frankrike.

I avkomman till detta äktenskap fortsatte husets egendom, där han föddes, den 16 april 1722, utnämndes Don Antonio Porlier y Sopranis, ordförande för Indies Council, minister för nåd och rättvisa av kung Charles IV i 1790, den första kanariefågan som utövar en så hög position och skapades av denna kung I Marqu s de Bajamar 1791.

Senare gick han till familjen Salazar Frias, när han gifte sig med Juana Porlier y Castilla 1765, där han återvände till familjens ledarskap, med Mr. Mart n Salazar de Frias och Franchi, V-räkningen i Salazar-dalen. I slutet av 1800-talet var hon ägare till Concepci n Salazar de Frias y Chirino, dotter till VII-räkningen i Salazar-dalen, Marquise av Villanueva del Prado för sitt äktenskap med Don Fernando de Nava och grim ny del Hoyo, och hon föddes där och bodde Don Ildefonso de Castro och Salazar de Fr as (1858-1935), marqu s de la Fuente de las Palmas, barnbarn till sjunde räkningen i Salazar-dalen. En marmor marmor, kom ihåg, på husets fasad, hans minne, som chef för trosbandet, som fyller en sida i stadens La Laguna stadens konsthistoria. Don Ildefo ...Casa Porlier

SORIANO OCH BEN TEZ DE LUGO, ALFONSO: Hus och lagunefamiljer, LOS LINAJES Y PALACIOS DE NAVA-GRIM NY SALAZAR DE FRIAS.Excmo.City Hall of San Crist Bal de La Laguna-Caja Canarias. Socialt och kulturellt arbete. 2007Casa Porlier

Huset gränsar till Leal-teaterns nuvarande byggnad, med tre våningar och en fasad med alla dess hål organiserade symmetriskt. Hålen på bottenvåningen är huvuddörren inramad i grå galopp flankerad av två dörrar på vardera sidan som för närvarande är åtkomsten för kommersiella anläggningar. Huvuddörren är tillverkad i olika storlekar men placerad enligt ett ordnat schema. Bladen är förstärkta med järnbeslag. Beläget i den runda gatan Obispo Rey intill Loyal Theatre genomgår transformationer genom 1700-talet. 1923 genomfördes en ombyggnad i de efterföljande rummen och 1986 reformerades det förra rätt rummet efter att en brand inträffade den 11 januari samma år.

Den första våningen är en centralt belägen stängd balkong och två fönsterramar på varje sida. Kanonerna eller stödbalkarna på balkongen är jämnt placerade i öppningen, varvid sidopilatesna på balkongen är i linje med ändhundarna.

De nedre hundarna är gjutna av pärlor, gola och fjärde fängelse, medan de övre är gjutna med en inverterad kråkbäbb som presenterar några få flikar. Hundarnas sovstöd formas också.

Den mest relevanta aspekten av fasaden är de tre ovala fönstren på sista våningen som döljer lika många tidigare fyrkantiga rutor. Denna reform genomfördes för att försköna den yttre aspekten genom att rehabiliteras som ett hem och förlora sin traditionella användning av en ladugård eller vinden.

Ovanför den vanliga gesimsen i Canter a. Huset på baksidan av Capit n Brotons street rehabiliterades för att gå med i det offentliga rummet i Leal Theatre.Casa Porlier
Descripción Documento Descargar Documento
Levantamiento del Balcón por Alejandro de León Serra (Arquitecto Técnico)