CASA MESA

San Cristóbal de La Laguna
- Arquitectura Civil y Doméstica. Anterior al S.XX -
I mitten av 1700-talet byggde Jos Jacinto de Mesa y Castilla (1690-1780) denna byggnad tills 1765 var vitkalkad och placerade en ny vapensköld.

Både fasaden och interiören har ombyggts vid påföljande tillfällen; Täckningen är den enda delen av den ursprungliga byggnaden som hålls utanför. Detta behåller de klassiska funktionerna i XVIII, och framhäver vapenskölden för Mesa-familjen, gjord i marmor och toppad av krönan av Marquis, titeln som Francisco Jos de Mesa y Ponte, första Marques de Torrehermosa sedan 1776. Skölden bär inskriptionen HVLM (Courageous Man Lope de Mesa) kapten Lope de Mesa på Canaria. År 1599

Inuti skiljer sig rustningen av två tak som bevarar stor dekorativ rikedom med stjärnmotiv, kors och torg. Den kontinuerliga ombyggnaden såväl som den påföljande ommålningen har gömt vad som kunde ha varit ett av de mest artonde århundradets hus i La Laguna.

I dess inre bevaras ett kapell genom vilket ett beroende nås genom en båge med röd galopp till röd som på sin tid skulle vara en del av en intim vistelse i huset

Nava beskydd av katolska skolor

Enligt Rodr Guez Moure i sin historiska guide för La Laguna grundade han med detta namn Mar de la Concepci n Salazar de Fr som y Chirino, Marquise änka av Villanueva del Prado och Acialc zar, genom testament ol grafo och i minne av sin man Don Fernando de nava-Grim ny del Hoyo, markis av dessa titlar, beskydd av detta namn med syftet att grunda genuint katolska skolor för utbildning av barn i den arbetande och proletära klassen från La Laguna kommun.

Den ovannämnda Marquises död inträffade den 11 oktober 1911 och styrelsen bildades, av vilken Rodr Guez Moure var en testamentär beskyddare, och med huvudstaden som för detta ändamål lämnade han ...Casa Mesa

SORIANO OCH BEN TEZ DE LUGO, Alfonso: Laguneras hus och familjer. Producciones Gr ficas SL 2007

ALEMAN DE ARMAS, Adrian: Guide till La Laguna. Cabildo de Tenerifes kulturområde. 2002

RODR GUEZ MOURE, J .: Historisk guide för La Laguna, Institute of Canarian Studies. 1935Casa Mesa

Lagerstruktur

Fabriken gjordes av överlagrade stenar med mer eller mindre regelbunden form och storlek som kallas mampuestos, inte omhändertagna med en murbruk eller murbruk baserat på kalk och lera som fylldes av mindre stenar (matacanes) eller spillror som fungerade som chock och förbättrad riggarbete.

fasaden

Fasaden och mycket av interiören var helt varierande i början av det tjugonde århundradet under eklektisk stil med historisk inspiration. Från den ursprungliga fasaden återstår endast omslaget från 1700-talet.

Öppningarna är symmetriska, sex fönsterfönster på första våningen och sex dörrar med två trä- och glasplattor på bottenvåningen, där deras vertikala axlar är sammanfallande.

Hålen är toppade med lister som bildar en urtag i linsnivå och fönstren på tröskelens höjd toppas med en gesim som en fönsterbräda.

Enligt Rodr Guez Moure hade huset en imponerande traditionell balkong som bildade ett hörn

På fasadens centrala axel är huvuddörren, inramad av två sidopilaster med klassiska huvudstäder, som stöder en entablatur i rak överligg med central kroklist som fungerar som grund för en front av branta kurvor av barock inspiration med skölden bekant i centrum, toppas av en kron symbol för markisen.

Sidofasad

På sidofasaden, på Viana Street, är sex dörrar inriktade på bottenvåningen mot dem på huvudfasaden, och på övervåningen är sex fönsterramar parallellt anordnade.

Fasaderna på taknivån toppas av en krenellerad borrning.


Familjen Mesa är etablerad på Teneriffa sedan samma erövring av ön, som de besökte från San Lucar de Barrameda, tillsammans med Adelantado, bröderna, Don Lope, Don Diego och Don Juan de Mesa.

Don Lopees avkom bodde i La Laguna och hade sitt herrgård på den nuvarande Obispo Rey Redondo Street (Carrera Street) N 7.

Don Lopees sonson var den berömda sergeant majoren på Teneriffa, Don Lope de Mesa och Ocampo.

Efterföljaren till erövraren Don Diego de Mesa, yngre bror till Don Lope, etablerades i La Orotava och tilldelades titeln Marqu s de Torre Hermosa i person av Don Jos de Mesa Lugo y Ayala, efter kung Carlos II av 5 augusti 1671; och den yngsta av Don Juan de Mesa bröder, efter erövringen av ön Teneriffa, återvände till sitt hus i Jerez de la Frontera, där han gifte sig och lämnade arv.Casa Mesa

MUNICIPALITY San Crist bal de La Laguna

ZONE District1- Historiskt centrum

ADRESS Calle Obispo Rey Redondo, 7


Descripción Documento Descargar Documento
Escudo de la fachada (Dibujo de Evelyn Pérez Pérez)
Esquema de carpinteria en puertas (Dibujo de Evelyn Pérez Pérez)
Esquema de carpinteria en ventanas (Dibujo de Evelyn Pérez Pérez)
Alzado principal (Dibujo de Evelyn Pérez Pérez)
Alzado lateral (Dibujo de Evelyn Pérez Pérez)
Situación

ESPACIOS URBANOS
Casa Mesa Calle Obispo Rey Redondo - Cat:Calles