CALLEJÓN MAQUILA

San Cristóbal de La Laguna
- Espacios Urbanos. Callejónes -
Mellan Acrades of Herradores och Manuel de Ossuna finns det en liten gränd som är mycket gammal och som redan förekommer på Torriani-kartan. Idag är det en fotgängsgränd och är känd av alla som Maquila-gränden, för ett mathus som drivs av en populär lagun med smeknamnet på det sättet.

Att veta var namnet på den gränden kommer ifrån har varit en svår uppgift, bedömer Carlo Garc i sin bok om de gamla gatorna i La Laguna.

Svårigheten enligt Carlos Garc a ges genom att nämna Rodr Guez Moure, i sin guide till La Laguna, en gata som han kallar från M quina eller från San Mart n och som genom den geografiska beskrivningen kommer att vara belägen i denna gränd .

Enligt Carlos Garc upprätthåller han två teorier om ämnet. Den ena är att det kan vara ett transkriptionsfel av ordet, eller att det kan finnas ett tryckfel i Rodriguez Moure Guide, som istället för att säga Maquila, dök upp. Och en annan kan vara att den härstammar från den första fabriken som installerades i den ångdrivna lagunen, som var belägen på denna plats och fungerade till 1913. Maskinens gata, av ånga, förstås, och det är så som kronikern tog upp.

Och det är inte så att gränden bär namnet för att vara i den mathuset som nämns ovan, utan tvärtom. Det verkar som att smeknamnet eller definitionen av personen påläggs eftersom det här är gatan eller platsen där Maquila hölls .

Och maquilan är inget annat än den del av det malda kornet som kvarnen håller på att betala för sliparbetet. Och detta var platsen för deponering av säckarna med spannmål som redan förvandlats till mjöl, och därför, där malaren gjorde sin samling av det, där han stannade kvar med maquila. Därför hans nyfikna namn.


GARCIA, CARLOS: De gamla gatorna i La Laguna. Dess nomenklatur från 1500-talet fram till våra dagar. Center for the Canarian Popular Culture, 1994.


Descripción Documento Descargar Documento
No existe/n Documento/s para este Bien

No existe/n Imagen/es para este Bien
No existe/n Bien/es Relacionado/s