ANTIGUOS RITOS DEL CORPUS DE LA LAGUNA

San Cristóbal de La Laguna
- Patrimonio Inmaterial. Fiestas y Tradiciones -
Text av historikern Manuel Hern ndez Gonz lez.

Professor of America of History. University of La Laguna.

Festivalen i Corpus Christi är den äldsta i La Laguna. Jag föddes 1496 (*) när den fortfarande var i ett militärläger. Den förvandlades till en högtid för kyrkans par excellence (*) och som en symbol för dess seger mot kätteri, visar den sin synkretiska vilja att integrera trosuppfattningar och hängivenheter av olika ursprung och natur. Gruppera blodet och väckelsen av naturen. Det är uttrycket för den nya politiska och religiösa ordningen som kommer att ha uppförts. Det finansierades från början av guilderna och av Lagunero stadshus.

Dess centrala axel är sin procession, som i full strid mot den protestantiska kätterin avslöjar symbiosen mellan Kristi kropp och det sociala. Det är konfigurerat som iscensättning av upphöjningen av Dogma och den strikta uppdelningen i klasser och grupper av samhället. Naturens apoteos visas i samlingen av grenar och blommor, utförda av guilderna. Vegetationen täckte alla gatorna med sina fruktbågar, höga grenar och matta mark med blommor och bladverk.

Det var den valda firandet av samhället tänkt som ett organ som hedrar Herren för jordens fruktbarhet. Det återspeglar en stor allegori om den sociala strukturen i La Laguna genom att anpassa den som en parad i strikt pyramidal ordning för de olika sociala grupperna (guilder, guilder, präster, myndigheter, etc.), som, enligt deras distinktion och kvalitet, förnyades årligen genom denna handling den förfäderna och den materiella myten om den feodala världen, det vill säga den imaginära representationen av verkligheten i hierarkisk form. Tillsammans med henne parade de onda inkarnationerna i en symbolisk strid , som besegras av eukaristin till: djävlarna, bicha eller tarasca, tillsammans med ...Antiguos Ritos del Corpus de La Laguna
1.- Band av buglar och trummor. Musik utgör en viktig del av det tidigare Corpus-firandet. Se Foto: Horn and Drum Band 'Sentir Green eller

2.- Jättar och stora huvuden. De monströsa elementen återspeglade kampen mellan gott och ont. En del av dem var gigantoner och papahuevos, dvärgar med stora huvuden som gjorde mojigangas.

3.- Örns dans. Örnen är en av symbolerna som representerar Kristus. The Eagle Dance var en viktig del av paraden.

4.- Guild I. Efter monster och matachiner placerades de olika guilderna. I det gamla Corpus var en av de första som parade paret av ullen eller hattarna med deras borgmästare och hans banner av San Severo.

5.- Bow dans. Vissa danser med ursprung i Corpus har överlevt fram till våra dagar, till exempel bågar som dansas i Tegueste och Guamasa.

6.- Guild II. Tidigare gick skomakarnas guild ut med sina beskyddare San Crisp och San Crispiano, i vars banner luc gick till kickstanden, bladet och brucete.

7.-Svärddans. Denna dans var mycket populär i Fuerteventura. Antalet dansare brukade vara mellan 5 och 8. Vid ett tillfälle finns det tre manliga och tre kvinnliga medlemmar.

8.- Dance of the Pel cano. Symbol för det kristna offret, Pel Canza Dance återspeglas i många beskrivningar av den gamla processionen av Corpus.

9.- De små hästar. Vagnens dans och pappershästar, djupt förankrade i Catalu och Valencia, var en del av det processuella fängelset.Antiguos Ritos del Corpus de La Laguna

Corpus Christi är den äldsta firandet av Kanarieöarna, även om dess nuvarande uppfattning är en produkt av djupa förändringar som drivs genom århundradena. Bågarna och mattorna av blommor, sand och salt är ett senare tillägg till en firande som ursprungligen innehåller andra rituella element. Återhämtningen av denna gamla Corpus de La Laguna, är ett kulturellt förslag och komplement till dess religiösa firande, i tanken att återfå en del av staden La Laguna, etnografisk historia.

Firandet hålls på Corpus Christis torsdag.

Väg: Dr. Olivera-torget, Calle de Herradores, Tabares de Cala Street, Calle de la Carrera, Plaza de la Concepci nAntiguos Ritos del Corpus de La Laguna
Descripción Documento Descargar Documento
No existe/n Documento/s para este Bien