ATENEO LA LAGUNA

SAN CRISTÓBAL DE LA LAGUNA
- Arquitectura Civil y Doméstica. Anterior al S.XX -
1990 ombyggdes byggnadens inre även om 1700-talets struktur respekterades. Denna reform ersätter den större till de inre trädörrarna med modernare glas- och guldmetall; förutom att ändra huvudtrappan som var i ett dåligt bevaringstillstånd, för en annan exakt densamma; liksom ersättningen av golvets stora major, varav originaldelar bevaras i några av rummen. En annan av de ändringar som byggnaden genomgår är i utställningssalen på mellanvåningen, där man kan se att det tidigare fanns några uppdelningar i båda ändarna av rummet och delade rummet i tre.ATENEO LA LAGUNA

Athenaeum i La Laguna ingår i organisationen av atenaum, civila föreningar där framträdande och intellektuella karaktärer kom in, med avsikt att främja landets framsteg (vetenskap, samhälle, etc.), med en speciell betoning i konst. Denna organisation hade som bakgrund flera kanarieföreningar, bildade på 1800-talet (El Porvenir, El Literario-kabinettet, etc.) Företaget grundades den 25 november 1904, datum för sina första minuter, och var dess första president poeten Jos Hern ndez Amador, grundare, som föddes i oktober 1877, med många hem fram till sin permanenta bosättning i Baulen-familjens hus, först som gäst och sedan 1954 som ägare eller egendom.

Som enhetens logotyp valdes idag guldmedaljen för ön och staden, den obligatoriska chefen för gudinnan Athena, den oundvikliga silhuetten av Teide-toppen i bakgrunden och täckningen av Casa lercaro på San Agustin Street, Nuvarande museum för historia på Teneriffa. Det senaste valet beror på att det hade sitt huvudkontor i den här egenskapen, fram till efterkrigstiden, fakulteten för filosofi och brev vid universitetet i San Fernando de La Laguna, och i det historiska klassrummet av konst, och därför att hitta den mänskliga, konstnärliga och litterära verksamheten i staden Adelantado. fram till slutet av första hälften av seklet tog flera karaktärer, del av den regionala historien, över ordförandeskapet för Athenaeum. De var framstående författare, konstnärer, advokater, historiker, läkare, politiker, som Benito P rez Armas, som var från 1906 till 1913, sammanfallande i slutet av det mandatet med sitt ordförandeskap, också i provinsrådet. Född i Lanzarote 1871 och dog på Teneriffa 1937, under hans ordförandeskap ägde de första Floral Games 1906, vilket belönade poeter nära den regionalistiska skolan, liksom början av kvällen ...ATENEO LA LAGUNA

Athenaeum of La Laguna: Cat Fund of the Art Fund. Publikationer av Ateneo de La Laguna, 2000. Celestino Hern ndez. Ordförande för konstavdelningen.

Cadastre-webbplats: https://www1.sedecatastro.gob.es/Cartografia/mapa.aspx?buscar=S

Webbsida: Grafcan https://visor.grafcan.es/visorweb/

Officiell webbplats: https://www.ateneodelalaguna.es/

Webbsida Kanarieöarnas regering: http://www.gobiernodecanarias.org/boc/2006/008/boc-2006-008-018.pdf

PERAZA DE AYALA, Jos. Övning av Ateneo de la Lagunas historia från grundandet 1904 till slutet av 1936. Ateneo de La Laguna: Teneriffa 1979.

Dokumentation tillhandahållen av Athenaeums sekreterareATENEO LA LAGUNA

Denna fastighet är en byggnad från 1700-talet med en symmetrisk arkitektur, där vertikalitet över horisontalen dominerar i öppningarna, bildade av tre våningar. Detta behåller den typiska stränga fasaden, toppad framifrån som döljer tegeltaket. Bottenvåningen har en stenfinish; och de övre våningarna en traditionell gips.

På fasaden kan du se 15 öppningar, 10 motsvarande fönstren på de övre våningarna och på bottenvåningen 3 dörrar och 2 fönster (en av dem används som en utställning). Fönstren ihålig består av en träkonstruktion. På utsidan är de sammansatta av en slät träram. Alla fönster har en yttre guillotinglas, utom det centrala fönstret på övre våningen, som består av två hopfällbara glasade plåtar. Trädörren som ger åtkomst till Athenaeum Association, består av två ark, var och en innehåller 6 rader av lager i sekvens 2-2; med en typ av geometrisk prydnad. Båda bladen har metallvred.

Inuti hittar vi entrén, i bakgrunden en liten mottagning och huvudtrappan, som ger tillgång till de övre våningarna. Trappan artikulerar alla växter rumsligt organiserande vertikal cirkulation, fördelar huvudutrymmen till framsidan och reserverar de mindre serviceutrymmena eller rummen på dess sidor.

Den nuvarande uppdelningen av Athenaeum är: på första våningen finns tillgång och cafeteria; på andra våningen utställningshallen, biblioteket och läsrummet, sekretariatet och ordförandeskapet; och i det tredje evenemangsrummet, omklädningsrummet och lagret.ATENEO LA LAGUNA

Konstruktivt materialiseras byggnaden i följande system:

  • Nedre fasad i två typer av sten (grå och rosa); vitkalkade övre fasader; som resten av interiörkonstruktionen

  • Böjd taksten med 4-vattentak

  • Trappor, balkar, golv, som alla luckor i dörrar och fönster är gjorda av trä, eventuellt te;

  • Vissa innerdörrar är glas- och guldmetallATENEO LA LAGUNA
Descripción Documento Descargar Documento
No existe/n Documento/s para este Bien