AGUADORA (MEDÍN MARTÍN)

SANTA CRUZ DE TENERIFE
- Bienes Muebles. Escultura -
2000 gav Santa Cruz de Tenerifes kommunfullmäktige skulpturkonstnären Med n Mart n Barrios en skulptur, som ville hylla vattenbärarna. De samlar vatten från offentliga källor till husen där de har sina tjänster. Fram till 1706 etablerades en offentlig källa först i huvudstaden på Teneriffa.

Denna skulptur uppfördes på torget Santo Domingo och där fortsätter den idag, tillsammans med fontänen (1893); båda skyddade arv, eftersom de ingår i det historiska komplexet som tillhör området Calle de la Noria, La Recova och teatern.

Vattenbärarnas roll var mycket viktig, främst i torkperioder, då vattentillförseln inte fanns. Deras roll var också viktig när de levererade trupperna som var i Paso Alto och försvarade sig mot engelska attacken.Aguadora (Medín Martín)

Det finns en kvinna av naturlig storlek, klädd i kostym och förkläde som är typiskt för yrket som vattenbärare under det nittonde och tidiga tjugonde århundradet, med en behållare i huvudet på ett parallellt sätt som en ctaro. Visa en mild väntarinställning; Det verkar observera den atmosfär som upplevs på gatan, med hänsyn till fotgängare som till exempel korsar sin väg.

MATERIEL

brons

MÅTT

Höjd u2248 2,14 m.

Bredd u2248 0,80 m.

FOND u2248 0,35 m.Aguadora (Medín Martín)

Med n Mart n Barrios föddes i Bre a Alta (La Palma) 1955. Han började sina studier i konstnärlig ritning, målning och modellering 1972 i La Palma, fortsatte senare i Santa Cruz de Tenerife och i det berömda Akademin för skön konst San Fernando (Madrid). Sedan 1979 började han sitt arbete som lärare, undervisade modellering och tömning vid Fernando Est Once School of Art (beläget på Camino del Hierro 6 i huvudstaden på Teneriffa) och varav som senare professor (innehade en slutgiltig befattning 1982) och vid University of La Laguna till 1983.

Han har hållit flera utställningar kollektivt i La Laguna, i Santa Cruz, Barcelona, i COAC i Santa Cruz, i La Palma, i Fuerteventura, i Lanzarote, deltagit i ARCO u2026etc och utställningar individuellt i Ateneo de La Laguna , i Circle of Fine Arts of Santa Cruz, i Galleria a Arte Magda L zaro (Santa Cruz), Los Cristianos, i CajaCanarias konst- och kulturhall (La Laguna) u2026etc.

Bland hans mest enastående verk har vi: u201Aguadora ', u201Migrant hyllning ' eller u201A titta på havet '.


KOMMUNE Santa Cruz de Tenerife

AREA Downtown Ifara District

ADRESS N Santo Domingo Square

KOORDINAT

X 377,513,36

Och 3 149 496,32


Santa Cruz de Tenerifes rådhus. u201 Inventory of Personal Property ' (Councilor for Culture).


Descripción Documento Descargar Documento
No existe/n Documento/s para este Bien

No existe/n Bien/es Relacionado/s