ÁNGEL GUIMERÁ Y JORGE (JOSEP CARDONA I FURRÓ)

SANTA CRUZ DE TENERIFE
- Bienes Muebles. Escultura -
Den ursprungliga skulpturen gjordes i brons 1909, i anledning av hyllningen som betalades i staden Barcelona till Angel Guimer av konstnären Josep Cardona i Furr. Det finns tre kopior gjorda av skulptören Josep.M Codina och Corona, en belägen på Plaza San Jos Oriol i Barcelona, en annan i ett trädgårdsområde på Xavier de el Vendrell Street och den som ligger i närheten av Guimer-teatern, i huvudstaden tinerfe a.Ángel Guimerá y Jorge (Josep Cardona i Furró)

Vi ser Guimer och Jorge (författare, poet och dramatiker) födda på Teneriffa, bekvämt sittande, liggande på hans vänstra arm. Klädd i kostym och jacka, typisk för tiden (S.XIX-S.XX). Med en aristokratisk luft och en lugn attityd verkar det posera i mitten av två emblematiska byggnader för staden, som Guimer-teatern och Recova.

MATERIEL

Gjuten i brons

MÅTT

HEIGHT u2248

WIDTH u2248

FOND u2248Ángel Guimerá y Jorge (Josep Cardona i Furró)

Skulptören och målaren Josep Cardona i Furr (1878-1922), som betraktas som en skulptör av katalansk postmodernism och stor porträtt, åtnjöt en viss berömmelse.

1889 började han sina studier på School of Fine Arts i Barcelona, i dekorativ målning, och senare (1885) ägnade han sig åt högre studier i målning, skulptur och gravering.

Jag delade en workshop med Pablo Ruiz Picasso. Han gjorde ofta resor till Paris för att vara i direktkontakt med centrum för modernitet för tillfället och för att kunna suga upp allt detta. Han var i Argentina, i Madrid och ställde ut i USA.

När det gäller vad ämnet hänvisar till gjorde han å ena sidan sedvanliga figurer, arbetare i arbetsställning eller vila och där de till och med uppträdde. Och å andra sidan, att göra porträtt av det höga samhället och kulturvärlden, där jag skriver ut några eleganta och enkla 'rosses ', och visar i detalj funktionerna, karaktären och personligheten hos den framställda.

I slutet av 1800-talet genomgick skulpturens värld viktiga förändringar. Författare som Rodin och Meunier dyker upp, vilket orsakade stort inflytande på katalanska artister och Cardona var inget undantag.

Hans arbete i allmänhet som en naturalistisk karaktär var i katalansk post-modernism, men han tycktes ha valt den nya nittonhundratalets estetik för tillfället.


KOMMUNE Santa Cruz de Tenerife

AREA Downtown Ifara District

ADRESS N Plaza de La Isla de La Madera

KOORDINAT

X 377,582.12

Och 3 149 445,34


L PEZ P REZ , F .; L PEZ PIQUERAS, MA (2015): u2018L u2019 Skulptör Josep Cardona i Furr (1878-1922) u2019, redigerad Locus Amoenus, vol. 13. Barcelona.

MAE. [I linje l]. [Datum för samråd: 1 juli 2017]. Finns i: http://www.cdmae.cat/publicacio-amb-fons-del-mae-3/

STOR KATALANSK DAG ENCICLOP . [I linje l]. [Datum för samråd: 1 juli 2017]. Finns på: http://www.enccyclopedia.cat/EC-GEC-0014961.xml


Descripción Documento Descargar Documento
No existe/n Documento/s para este Bien

No existe/n Bien/es Relacionado/s